BoRSa NaSıL OLMaLı?

Bu güne kadar yaptığımız etüdler,hep nasıl olmaması üzerine idi.Şimdi nasıl olamalı ya cevaplar arayalım.Tabiiki,nasıl olmazlar olamayacak, böylece daha rahat cevaplar vereceğiz. Herkes sorumluluklarını bilecek, sorumlu olacak,burası dingonun ahırı olmamalı.


En başta SPK halka arz iznini verirken mutlaka sorumlu olacak,hem halka arz iznini verip,hemde altına " bu İZİN SPK ve kamuca tekeffülü anlamına gelmez" YAZMAKLA SORUMLULUKTAN KİMSE YIRTMAMALI.

Anayasa ve sermaye piyasası kanunu açıklıkla ,sermaye piyasası kurumunu hem yetkilendirmiş ,hemde görevlendirmiştir.Bu aynı zamanda sorumluluk anlamındadır.

Amma ve lakin Kurul teşekkül ederken,hükümetlerimiz liyakati değil,kendi adamları vs olmasına önem vermişlerdir.Neticede kurul üyesi olarak atanan yedi kişi,kurul üst düzey profesyonellerinin oyuncağı olmak zorunda kalmışlardır.Bana göre şu anda borsaya kote kaç şirket var tam olarak bilmiyorum amma,%90 halka arz izni alamazdı.


Halka açık şirketler,daha doğrusu borsaya kote şirketler,eğer ciddi elemeden geçer ve şirket hakim ortaklarından,herhangi bir üçkağıt, namussuzluk ve hırsızlığa karşıda teminatlar alınıp,ciddi yaptırımlar uygulanmasıdır.Bunların tamamı SPK nun görevidir ve SPK yeterince denetlenmelidir.


Manüplasyon % 80 orannında kote şirket sahipleri tarafından ve maşa kullanılarak yapılmaktadır,bu tarz yaptırımlar maniplasyonu ciddi şekilde azaltacaktır.

Mutlaka spekülatörle ,manüplatör biribirinden ayrılmalıdır.


Cezalar doğru kişi veya kurumlara uygulanmalı ve caydırıcı olmalıdır.
Bürokrasi azaltılmalıdır.(niçin türev piyasaları çalıştıramadık )
Serbest piyasa kuralları işlemelidir.

Amma USA daki worldcom ve enron olaylarında olduğu sistem bütünüyle harekete geçmelidir.


Sistemin aktörleride söz ederken aracı kurumları hep es geçtik,ve kimseninde aklına gelmedi.Nedenmi sistemin en sorunsuz halkası da ondan!


Svg&Syg..,i

Yazımı Pasylas!

Bookmark and Share

0 Yorum:

Yorum Gönder

YORUMLARINIZI YAZMAYI UNUTMAYIN..