İyi OKuNMaLı…. Anlayabilene!!!

Gerek rüzgarın yönü tayininde gerekse yelkenlerin şişirilip toplanmasına en büyük sorun ve yenmesi gereken handikap kişinin kendisi olabilir.


Yatırımcının aldığı eğitim, sahip olduğu dünya görüşü, yaşadığı toplum, iletişim ve etkileşim içinde bulunduğu çevresi kişinin algılamalarını ve sonuçta kararlarını etkileyebilir.


Trend analizlerinin sağlıklı yapılmamasında diğer önemli bir hususta yatırımcıdaki tarih bilincinin eksikliği geçmişte yaşanmış olaylardan ders almamasının etkisi muhtemeldir.


Yatıımcının kendisi hakkında kendisinin sağlıklı özeleştirinin olmayışı; kendi içersindeki hatalarıyla kolayca uzlaşıp mücadele etmeme duygusunun egemen olmasına ve sonuçta klasik olarak tekrarladığı hatalı alım satım kararlarının süreklilik kazanmasına neden olacaktır.

Eylemlerindeki zararla sonuçlanan sürekliliğin bireysel portföyünü belli bir zaman içinde yokettiğini anladığında büyük olasılıkla herşey için çok geçtir.

Çocukluğundan beri ailesi onu severken benim evladım en akıllı, büyüdü çoluk çocuğa karışmasına rağmen çevresi ona ağlamasının ve hata yaptım demesinin ayıp olduğu vb. duyguları sürekli beynine pompaladı.

Beyni tutsak irade ve algılaması hepten uyuşturulmuş bireyin benliğinde ben nerde hata yaptım sorusunu sorarak kendisini tek kurtarıcı olan kendisi aracılığıyla değişime sokmasını beklemek fazlaca iyimserlik olur.

Yannılmaz ve kaykılmaz gıpraşmayan ana trendin muhterem yön göstericisi 11 eylül referanslı böyyük uzman yatırımcı aslında borsa denizinde balıklar tarafından zamanla yutulacak canlı bir yemdir.


İnanç-akıl denklem ayarlarının yatırım kararlarının stratejisinin tespitinde net yapılamaması yatırımcıyı trend analizlerinde yine hataya götürebilir. Yakın çevremden biliyorum, örneğin iktidara gelen siyasi eğilimlere yakın olan arkadaşlarım genelde o dönemlerde en fazla kaybetmiş olması tesadüf değildi, yavrularını boğup öldürüp yiyen kedi misali gözlemlediğim etkin güç önce kendilerine kontrolsüzce inanan sempatizanlarını yer.

Burada tabiki ortalamanın çok üstündeki portföy sahiplerini hariç tutuyorum çünkü onların hiç birşeye inançları yok tek tanrıları var oda USD, onlar herzaman kazanıyorlar, bakın ülkenin devamlı artan borç toplamına peki kim bu alacaklılar, kim londondan sımsıcak dampingli dolarları sokuyorsa onlar işte, sizin tabirinizle güzel kızı kendi şey etmeden yatırımcının eline vermeyen halka arz edilmiş şirket patronları trendlerin anasındada babasındada kazanan sadece onlar.

Belki benim gibi bazı yatırımcıları yok olmaktan kurtaran şans dayatılan egemen sisteme müzmin muhalif olmakdı.


Trend analizlerinde çıkış ve inişlerde her yatırımcının histerisi ve aldılaması farklıdır, görmek-bakmak arasındaki farklılık gibi yatırımcıların farklı yorum yapmaları, kimisi kendisini hiç tanımamış kendisine değer vermemiş aklı yerine başka duygularını öne çıkarmış trendleri küçük baba, büyük baba, ana gibi isimlerle etiketleyerek hep geleceği merakla beklenen ANA TREND RÜYAsının hayalleri içinde cambazın yine eskisi gibi havada 3,5 metre zıplayacağını düşüne dursun biz yine tarladan ürünü vakti zamanı gelince hedef koymadan erken hasad edelim, malum kış yine gelecek nüfus kalabalık ihtiyaçlar hiç bitmiyorki.


Sevgi ve Saygılarımla

Yazımı Pasylas!

Bookmark and Share

0 Yorum:

Yorum Gönder

YORUMLARINIZI YAZMAYI UNUTMAYIN..